Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

Τι είναι ο ψυχολόγος; Ποιά η διαφορά του από τον ψυχίατρο, τον ψυχοθεραπευτή και τον ψυχαναλυτή; 

    Ας αρχίσω με το τι δεν είναι ο ψυχολόγος γιατί συχνά ο κόσμος το μπερδεύει. Δεν είναι γιατρός, δεν έχει σπουδάσει ιατρική και δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Αυτή είναι η δουλειά του ψυχιάτρου ο οποίος σπούδασε ιατρική αρχικά και μετά διάλεξε ως ειδίκευση την ψυχιατρική. Ο ψυχίατρος είναι αυτός που κάνει και την επίσημη διάγνωση μίας διαταραχής.

    Ο ψυχολόγος σπουδάζει ψυχολογία, μαθαίνει τι επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά και τι μπορεί να την αλλάξει. Φυσικά κι εμείς μαθαίνουμε για τους βιολογικούς παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην συμπεριφορά, συναισθήματα και αντιλήψεις μας, τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, ορμόνες αλλά δεν είναι το κύριο αντικείμενο της εκπαίδευσής μας.

    Οι ψυχολόγοι, όπως και οι γιατροί, εκπαιδεύονται μετά σε κάτι, όχι όμως υποχρεωτικά. Μπορεί κάποιος να ειδικευτεί στην κλινική ψυχολογία και να ασχολείται κυρίως με διαταραχές, στην εργασιακή ψυχολογία οπού δουλεύει σε επιχειρήσεις, στην συμβουλευτική ψυχολογία και να γίνει σύμβουλος κ.λ.π. 

    Ο ψυχολόγος άσχετα με το αν έχει κάνει μεταπτυχιακό ή όχι μπορεί να έχει μετέπειτα κοινή πορεία με έναν ψυχίατρο. Μπορεί να ειδικευτούν και οι δύο σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας γι' αυτό βλέπουμε συχνά τον τίτλο "ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής" ή "ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής". Υπάρχουν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας. Πιο συχνά βλέπουμε τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία που ασχολείται με τις λανθασμένες αντιλήψεις του ατόμου και την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία που έχει στόχο να φέρει στην επιφάνεια το ασυνείδητο.

    Εκπαίδευση σε ορισμένες σχολές ψυχοθεραπείας μπορούν να κάνουν άτομα κι από άλλες ειδικότητες όπως δάσκαλοι, νοσηλευτές κ.λ.π. Προσοχή όμως στην ιδιότητα ψυχοθεραπευτής γιατί μερικές φορές χρησιμοποιείται από άτομα που δεν έχουν εκπαιδευτεί σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας και υπάρχει διαφωνεία για το αν γενικά πρέπει να χρησιμοποιείται αυτός ο τίτλος.  

    Τέλος, ο ψυχαναλυτής είναι συνήθως ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος ο οποίος εκπαιδεύτηκε σε αυτό το είδος θεραπευτικής τεχνικής. Διαφέρει από τον ψυχαναλυτικό ψυχοθεραπευτή, παρόλο που υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους, και στη θεωρία αλλά και στην μέθοδο που χρησιμοποιεί. Όλοι θα έχετε ακούσει φαντάζομαι για το ντιβάνι που ξαπλώνεις, κάτι που θα δούμε μόνο στο γραφείο ενός ψυχαναλυτή. 

    Ίσως να σας έχω μπερδέψει με όλους αυτούς τους τίτλους (ψυχολόγος, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, ψυχαναλυτής). Να ξέρετε όμως, πως σύμφωνα με έρευνες,  περισσότερη σημασία στην θετική έκβαση της θεραπείας έχει η σχέση που θα δημιουργήσετε με τον άνθρωπο που θα διαλέξετε παρά η θεραπευτική τεχνική του.